Prova Hawkins-Kennedy per a la valoració de l'espatlla

 El dolor i la disfunció d'espatlla es troben entre les afectacions més sovint diagnosticades i tractades dins de la fisioteràpia. Una història clínica completa i un examen físic continuen sent essencials per avaluar els pacients amb dolor i disfunció d'espatlla.


El síndrome de l’impingement subacromial representa entre el 44% i el 65% de totes les afeccions de dolor a l'espatlla. Aquest síndrome es produeix a causa de l'anatomia confinada i de nombrosos tendons que recorren un espai estret, sovint provocant tendinopaties del manegot dels rotadors i bursitis subacromial. 


Entre els símptomes es troba: 

  • Dolor per la part anterior de l’espatlla que pot baixar al braç sense passar del colze.

  • És un dolor profund.

  • Dolor nocturn que pot afectar el somni i molesta en recolzar-se sobre el costat afectat.

  • Dolor en moviments que impliquen pujar el braç per sobre dels 90 graus (pentinar-se o pujar objectes per sobre del cap).

  • Dolor també en moviments on el braç va per darrere de l’esquena (rascar-se l’esquena o treure’s el sostenidor).

  • Pèrdua de forca en moviments que impliquen la musculatura afectada.


Per valorar aquesta disfunció hi ha una sèrie de proves: test d’aprehensió, test de recol·locació, signe de sulcus, test de Hawkins-Kennedy, test de Neer, test de Jobe i test de desplaçament anterior.



Descriurem la prova de Hawkins-Kennedy:


La prova Hawkins-Kennedy es realitza amb el braç a 90° d'elevació cap endavant amb el colze flexionat a 90°, creant essencialment una forma de "L" davant del cos. A continuació, l'examinador estabilitza l'escàpula amb una mà mentre aplica una força cap avall a l'avantbraç distal per crear la màxima rotació interna. S'ha demostrat que aquesta prova té una sensibilitat* del 80% per a la valoració del síndrome subacromial, però en general presenta escassa especificitat*. 


Per tant, aquesta és una prova més dins del conjunt de proves per a valoració de l’espatlla i una possible afectació de la musculatura del manegot dels rotadors. 



Sensibilitat: mesura la proporció de positius reals que s'identifiquen correctament com a tals, per exemple, el percentatge de persones malaltes que s'identifiquen correctament amb la malaltia. 


Especificitat: mesura la proporció de negatius que s'identifiquen correctament, per exemple, el percentatge de persones sanes que s'identifiquen correctament que no tenen la malaltia. 






Referències


Cotter EJ, Hannon CP, Christian D, Frank RM, Bach BR Jr. Comprehensive Examination of the Athlete's Shoulder. Sports Health. 2018 Jul-Aug;10(4):366-375.


Park HB, Yokota A, Gill HS, El Rassi G, McFarland EG. Diagnostic accuracy of clinical tests for the different degrees of subacromial impingement syndrome. J Bone Joint Surg Am. 2005 Jul;87(7):1446-55. 


Hegedus EJ, Goode AP, Cook CE, Michener L, Myer CA, Myer DM, Wright AA. Which physical examination tests provide clinicians with the most value when examining the shoulder? Update of a systematic review with meta-analysis of individual tests. Br J Sports Med. 2012 Nov;46(14):964-78. 



Comentarios